10 AUTHENTIEKE TIPS OM EEN ORIGINELE SMAAK TOE TE VOEGEN AAN UW MIRACOLI GERECHT

mama
200x200-1

De tips van de familiale Italiaanse keuken van Mama Miracoli :

1. Koken met Italiaanse vleeswaren. 
Eenvoudigweg rauwe of gekookte ham voorbakken – in dunne reepjes gesneden -; voeg daarna uw saus toe (Italiano of Basilico) : laat enkele minuten samen sudderen op een zacht vuur. 
     Idee 
waarom niet hele plakken licht gebakken ham met salie toevoegen, gepresenteerd bovenop de pasta en saus … op de wijze van de beroemde “Saltimbocca alla Romana” 
     Enkele bekende recepten 
“tagliatelle al prosciutto” (parmaham of gekookte ham), “fusilli alla molisana” (rauwe ham)

200x200-2

2. voeg spekjes toe ….
een eenvoudige manier om een extra intense smaak te geven aan uw tomatensaus of kaassaus : bak de spekjes en voeg ze aan uw saus toe.
     Idee
experimenteer met verschillende soorten spekjes, in fijne reepjes of in stukjes (varkensborst of wang)
     Enkele bekende recepten
“penne all’arrabiata”, “spaghetti all’amatriciana”, “maccheroni alla chiterra”, “spaghetti alla carbonara”

200x150-lam

3. voeg lamsvlees toe ….
lamsvlees wordt meer gebruikt in de Itailaanse keuken dan wij vaak denken. Hier een eenvoudig recept : bak in vierkante stukken gesneden lamsvlees met boter en thijm; als het “rosé” of “à point” gebakken is, leg het bovenop uw schaal pasta met Italiano saus, en serveer …
     Enkele bekende recepten
“penne all’arrabiata”, “spaghetti all’amatriciana”, “maccheroni alla chiterra”, “spaghetti alla carbonara”

200x150-ansjovie

4. koken met anchovis …      
vaak gebruikt in de familale keuken om wat extra diepte geven aan de smaak, bijna als een kruid; voeg enkele anchovis toe aan uw Italiano saus, en laat zo’n 10 minuten sudderen op een zacht vuur.      
     Let wel   
met zo’n uitgesproken smaak zullen éen of twee anchovis vaak voldoende zijn, zeker voor onze noordelijk smaakpalet …

Suggestie :    
begin uw maaltijd met een selectie anti-pasti, deze bekende italiaanse hapjes als voorgerecht, het equivalent van de spaanse tapas. Er is een bijna onbeperkte keuze van bereidingen : groenten, vleeswaren en vlees, kaas, etc. gepresenteerd als kleine porties op kleine bordjes …

200x150-tuna

5. koken met tonijn … 
Een eenvoudig recept, maar lekker en anders : in een pan, verwarm de inhoud van een blik tonijn, fijngehakt met een vork, en voeg er de Italiano of Mediterrano saus toe; laat 5 à 10 minuten sudderen, en serveer.

     Geeft extra smaak, en werkt voor alle types pasta …

200x150-truffle

6. op smaak brengen met truffel …
bij gebrek aan echte truffels (!), gebruik een met truffel geparfumeerde olie, die de unieke smaak en geur geeft, en een vleugje luxe geeft aan uw pasta gerecht …
     Let wel
met zo’n uitgesproken smaak en parfum zal een beetje vaak voldoende zijn …

200x150-gorgonzola

7. koken met gorgonzola …  
deze typische blauwe kaas (op basis van koeienmelk, 45% vetgehalte, voornamelijk afkomstig van Piépontaise Navoro) om een sterke smaak te geven aan uw saus; u kunt kiezen om de kaas al roerend met de saus mee te verwarmen in een pannetje, of zonder koken, brokjes Gorgonzola direct te strooien op uw paste met Italiano gerecht.

 

Suggestie :  
sluit uw maaltijd af met éen van de typisch italiaanse desserts of zoetwaren : de meest bekende “ldolce” : tiramisu, zabaglione, amaretti (bitterkoekjes), de savoiardi (“lange vinger” koekjes), de panforte van Sienna (droge notencake), penettone milanese (zoet brioche brood), …

200x150-ricotta

8. koken met ricotta … 
deze kaas van melkwei (koe of geit) geeft romigheid en zachtheid, een manier om uw saus te binden; meng zelf 1 of 2 soeplepels verse ricotta door éen van de Mitracoli sauzen en verwarm 5 à 10 minuten op een zacht vuur.
 

200x150-olives

9. olijven toevoegen … 
Een andere manier om een klein extra cachet te geven aan uw Miracoli saus : fijn gehakte, ontpitte, groene olijven – naar keus, meeverwarmen met de saus, of op kamertemperatuur toevoegen aan de reeds warme saus.

     Eenvoudig en lekker …

200x150-mint

10. wat verse munt toevoegen … 
éen of twee blaadjes kunnen een subtiele zomerse smaak geven aan uw pasta gerecht; kook eenvoudigweg de fijnhakte verse blaadjes in met de saus … 
     Let wel 
een beetje munt is voldoende – om te vermijden de andere smaken te overheersen …